Mot miljonen – 2012

by Mikael Uusitalo on 29/12/2012

Då var det dags att summera första året (eller snare årets först 9 månader) för min resa mot miljonen i obundna tillgångar.

Man kan i huvudsak summera året i tre delar, sparandet, ekonomiska förändringar och mina innehav som skall hjälpa mig mot miljonen. Tyvärr så har inte den senare delen inte alls arbetat med mig mot mitt mål. Men mer om det senare. Förs pratar vi sparande och övrig ekonomi.

Sparandet i sig har flutit på utan större bekymmer. Jag tycker jag inte alls att jag fått avstå från saker i den grad jag trodde jag skulle få göra – man kan undra vart pengarna försvunnit förut! Hur som, detta är så klart positivt för framtiden då sparandet inte kommer bli ett bekymmer. I snitt så har jag sparat ungefär 16 000 i månaden sedan Maj. Målet är att inte sänka den summan och om möjligt öka. 27 000 i månaden krävs för att uppnå miljonen med endast sparade medel om jag ska nå mitt mål innan 2015-06-01. Vi får hoppas det inte behövs! Då blir det vatten och bröd!

Den största förändringen som skett rent ekonomiskt är att vi har sålt vår lägenhet och köpt en ny. I samband med detta så gjorde jag en förtjänst om cirka 120 000 kronor som gick direkt in i den nya lägenheten. Tyvärr så betyder den nya lägenheten att jag näst intill fördubblat min lånebörda och kostnad för boende. För detta nyköp så hade jag en exceptionellt låg kostnad för mitt boende med alla kostnader inräknade. Idag så ligger den närmare verkligheten om man ser till Stockholm generellt. Av min disponibla inkomst så går närmare 25 % till mitt boende, inklusive frivillig amortering.

Hur ser det då ut för mina innehav som ska hjälpa mig till mot miljon. Här är det tyvärr idel ledsna miner med några få undantag. Som jag skrivit om tidigare så är målet 1 miljon till 2015-06-01 väldigt ambitiöst, näst intill omöjligt. För att uppnå det så behöver jag nå hög avkastning. Så är inte fallet i år. Här behövs som man kan se i bilden bättring om inte fler månader ska bli röda och att jag ska jag tvingas spara mer.

Flera innehav, däribland NOMI och PETRO är ner över 70 %. Lika så AOI  och PXX är båda ner över 25 %. Resterande innehav är ner eller upp mellan 8 och 10 %. Totalt är portföljen ner 16 %  för året. Man får väll skatta sig lycklig att posterna för respektive störtdykare är i förhållandevis små. Mot slutet av året så har jag på grund av  uteslutande fördelat mina investeringar i mina investmentbolag samt LUPE – säkrare kort helt enkelt.

Rörande de tankade innehaven så kommer jag fortsatt vara sugen att investera ytterligare. Aktierna må vara värda kronor men jag tror att potentialen för NOMI om de kan få ordning på sin produktion, PPX om det finns potentiella köpare på lite längre sikt och AOI om de fortsätter träffa olja, är hög. Om man nu kan bortse från kurser som framkallar åksjuka. Enda tvivlet jag har är möjligen PETRO som jag inte alls kan få ett grepp om vad kurs och bolag kan ta sig för i framtiden.

Summering:

Sammantaget så har året gott enligt planerna om man tittar på grafen. Den utvecklingen kommer inte fortsätta om jag får hjälp av mina innehav. December månad blir den första månaden när jag ligger under alla potentiella utvecklingskurvor.

Hur som, jag tror det här blir bra i slutändan. I värsta fall tror jag 2013 åter blir ett år i kräftgångens tecken på börsen och att man ser en ljusning 2014.

Eller, vad vet jag. Den som lever får se! Gott nytt år!

Lämna din kommentar

Obligatorisk.

Obligatorisk. Publiceras ej.

Om du har en.