Splogs be gone – eller?

by Mikael Uusitalo on 29/01/2011

Med anledning av att Matt Cutts de senaste dagarna har bloggat om och varit aktiv i SEO-världen och diskuterat det allt större problemet med auto-genererade bloggar och hemsidor, så kallade content farms så vill jag  visa er något roligt som jag upptäckte när jag följt den här historien.

För någon vecka sedan klargjorde Matt Cutts alltså att de inom en snar framtid kommer att uppdatera sökresultaten för att komma till freds med problemen.

Bara någon vecka senare kom denna uppdatering. Matt beskriver:

This was a pretty targeted launch: slightly over 2% of queries change in some way, but less than half a percent of search results change enough that someone might really notice. The net effect is that searchers are more likely to see the sites that wrote the original content rather than a site that scraped or copied the original site’s content.

Nu till det roliga. Förutom att behöva rensa i sökresultaten så tycks de ha problem på sin egna bakgård också.

Ta en titt nedan. Skärmbilden är från den första länken till den bloggpost jag hänvisade till i detta inlägg.

Tolfte sidan som länkar till posten, “Algorithm change launched | SEO MetaBlog” i fråga leder hit. Meta är i detta fallet mycket passande i namnet, då det enda den sidan gör är att hämta hem, översätta (automatiskt förmodligen) ett utdrag och länka, nofollow, till ursprunget. Ni kan se för er själv om ni avlägger ett besök.

Nu vet jag inte hur väl just denna sida rankar i sökresultaten, men går det att anta att Google har större problem med denna typ av verksamhet än vad de ger sken av? Så sent som igår rapporterade SeoMoz om spammets framfart.

Motfrågan blir således – Hur svårt har Google att hantera detta problem och vad kan de göra åt saken? Är den spam-rapporteringsfunktion som planeras i Chrome rätt väg att gå exempelvis?

En kommentar

Tycker det är märkligt att google har så svårt att identifiera spam faktiskt. Tror tyvärr inte att en rapporteringsfunktion är rätt väg att gå :(

by Erik on 01/30/2011 at 3:06 pm. Reply #

Lämna din kommentar

Obligatorisk.

Obligatorisk. Publiceras ej.

Om du har en.